Přihlásit se
Přidej se k nám
« »

Zájem o NFT Donalda Trumpa prudce klesl

Poptávka po Trumpových NFT se vytratila a prudce klesl objem prodeje i ceny.

Zájem o NFT Donalda Trumpa prudce klesl

Poptávka po Trumpových NFT se vytratila a prudce klesl objem prodeje i ceny.

NFT Donalda Trumpa

O oficiálních NFT obrázcích bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa mluvil nejen celý krypto svět, byly jimi zahlceny i sociální sítě. Dokonce se o nich mluvilo v různých večerních televizních pořadech. O pár týdnů později skončil humbuk okolo celé této NFT mánie a hodnota prudce klesla.

Prodeje Trumpových NFT, mintovaných na ethereové škálovací síti Polygon, dosáhly na sekundárním trhu ve středu 28. 12. 2022 podle údajů společnosti CryptoSlam hodnoty něco málo přes 59 300 USD. Jde o 98% pokles oproti 17. prosinci, kdy dosáhly svého vrcholu s cenou více než 3,5 milionu USD. Od té doby pokračuje neustálý pokles četnosti obchodů a hodnoty NFT.

Trumpova sbírka ale ještě není úplně mrtvá. V době psaní tohoto článku jsou NFT bývalého prezidenta podle CryptoSlam 59. nejprodávanějším projektem s prodejem něco málo přes 52 000 USD za toto období.

Cena za kus na sekundárním trhu u Trumpových NFT také rychle klesá. Původně se NFT během primárního prodeje prodávala za 99 USD/kus. Uprostřed prodejní euforie ve dnech po prvním mintu zaznamenala i NFT s „obyčejným“ artworkem vysoký nárůst ceny. Minimální cena, takzvaná cena nejlevnějšího kótovaného Trumpova NFT na trhu, dosáhla 17. prosince vrcholu na 0,84 ETH (cca. 990 USD).

Nyní je minimální cena na OpenSea marketplace pouze 0,15 ETH, tedy přibližně 180 USD. Některá NFT se na trhu prodávala za pouhých 131 USD/kus.

Prodej Trumpových NFT byl spuštěn 15. prosince. Pro veřejnost bylo k dispozici 44 000 NFT od Polygonu, na kterých je exprezident vyobrazen jako kovboj či astronaut a v několika dalších rolích. Tvůrci projektu si ponechali 1 000 NFT z této kolekce. Každé NFT za 99 USD sloužilo i jako vstupenka do soutěže o ceny. Jedna z cen byla i večeře nebo setkání se samotným Trumpem.

NFT vyvolala velkou kontroverzi. Byla označována jako „laciný způsob získání peněz“ a dokonce zažila kritiku Trumpových příznivců. Některá oblečení Trumpa na NFT kartách byla zřejmě ukradena z internetových obrázků a někteří z prvních kupujících si stěžovali i na technické problémy. Trumpův tým si údajně ponechal obrovské množství těchto vzácných NFT ve své sbírce.

I přes všechna negativa a kontroverze byla podněcována poptávka na sekundárním trhu ještě několik dní poté. Zejména protože někteří obchodníci s NFT viděli příležitost vydělat na obchodu kontroverzních aktiv. Tento povyk však neměl dlouhého trvání a ceny i objem obchodů se propadly jen několik dní po uvedení na trh. Jak ukazují údaje o prodejích, trh po Trumpových digitálních kartách už tolik neprahne.

Trump dříve vyjádřil svůj negativní postoj ke kryptoměnám, ale v nedávném rozhovoru řekl, že umělecká NFT díla jsou „tak trochu roztomilá“ a že je „nevnímá jako investici“.

Faktem však zůstává, že první Trumpova NFT kolekce byla vyprodána za pouhých 24 hodin a vynesla něco málo přes 4 miliony USD. K dnešnímu dni vydělala kolekce na sekundárním trhu přibližně 9,8 milionu USD. Trumpův tým si z prodeje na sekundárních trzích bere 10% podíl.

zdroj: decrypt.co

Další novinky

Japonská železniční společnost vydává NFT suvenýry

Moonbirds a Spotify vydávají limitovaný NFT playlist

NFT platforma Vibe vybrala 4 miliony USD v prvním kole financování

Animoca Brands se spojila s ONE Championship za účelem vytvořit hru

Společnost LG podává patentovanou přihlášku na NFT TV

Mines of Dalarnia slaví rok od spuštění mainnet verze hry

Jak reagují burzy kryptoměn na přetížení bitcoinové sítě?

Herní veterán Mike Seavers je novým technickým ředitelem Yuga Labs

Blockchain Sui přivítá prvních 13 her

Nástroj pro tvorbu digitálního umění Generative Art Maker

Diskuze Žádné komentáře

Napsat komentář